Google search

Чернівці - це чарівне місто. Старовинні будиночки з каріатидами, замок митрополиту - сучасний університет з теологічним факультетом та своєю церквою, панська гуральня з віденською кавою. Буковина - це завжди витончено та стильно.  Крім того в цьому краю дуже вибагливі лікарі до «заїжджих» науковців та лекторів.

20 листопада 2019 року третій раз Клуб сімейного лікаря, терапевта та кардіолога   завітав до  м. Чернівці. Зустріч відбувалась під егідою НМАПО імені П.Л. Шупика.

Обговорювалися проблеми мікросудиної стенокардії та дисфункції, призначення блокаторів РААС при захворюванні нирок та цукровому діабеті, найгострішими стали питання діагностики ризику інсультів та призначення антикоагулянтів сімейними лікарями у хворих з фібриляцією передсердь. Чи має визначати сімейний лікар ризик інсульту та кровотеч за шкалами? Чи має право сімейний лікар відміняти антикоагулянтну терапію, якщо вже забагато пігулок приймає пацієнт? Чи призначати блокатори протонної помпи, якщо хворий приймає антикоагулянти? Як довго?

Відбулася гостра та цікава дискусія. Мабуть це і був дискусійний клуб для розвитку клінічного мислення, як лікарів так і лекторів.

Професор М. Долженко висловила подяку організатору цього заходу професору Т. Ілащук, а також професору В. Тащуку, професору О.Бондаренко, доцентам нашої академії Л. Осиповій та І. Давидовій та всім лікарям, які прийшли, щоб взяти участь в майстер-класах.