Google search

Доцент кафедри онкології к. мед. н. О. Пономарьова відвідала 2-5 листопада 2019 р. цьогорічний Європейський конгрес онкогінекологів, що відбувся у м. Афіни (Греція) під проводом ESGO – Європейського товариства онкогінекологів. Конгрес мав яскраво виразні багатодисциплінарні спрямування та тематику. Провідні вчені європейської та світової наукової спільноти присвятили свої доповіді сучасним алгоритмам діагностики та лікування злоякісних новоутворень жіночої статевої сфери.

Зміни в терапевтичному сценарії за останні 15 років підкреслили необхідність ініціального індивідуалізованого всього комплексного (багатомодального) планування періопераційного лікування цієї групи пацієнтів. Сьогодні глобальні найбільші зусилля онкогінекологів зосереджені на безперервному русі науки та практики у бік невпинного поліпшення результатів лікування та збереження якості життя хворих та реконвалесцентів. У цьому тренді у ЄС та в Україні дуже помітні прогресивні елементи глобально організованих програм гармонійного розвитку цієї галузі медицини під гаслами доказовості, досконалості, самодостатності.

Дуже цікаву інформацію було представлено щодо нових підходів до хірургічного лікування – малоінвазивної хірургії, робот-асистованої хірургії тощо. Саме такі підходи є найоптимальнішими у аспекті збереження якості життя за рахунок меншої травматизації при хірургічному втручанні.

Збільшуються можливості коректного стадіювання злоякісних новоутворень, в тому числі за допомогою лапароскопічних процедур, що сприяє адекватному плануванню лікувальної стратегії – тобто послідовності та обсягу медикаментозного, променевого та хірургічного лікування.

За минулі роки отримані не тільки позитивні дані, але й піддані сумніву результати попередніх досліджень, або фінальні результати виявились негативними. Так, результативність методики гіпертермічної хіміотерапії є предметом тривалих дискусій та її результативність нижче очікуваної при канцероматозі очеревини при дисемінованому раку яєчників. Найперспективніша група препаратів – інгібітори PARP – поступається за ефективністю вторинній оптимальній хірургічній циторедукції.

Ще один важливий аспект збереження якості життя пацієнтів– корекція ускладнень хірургічного лікування та побічних ефектів променевої та медикаментозної терапії; цим питанням було приділено окрему сесію.

Дуже цікаві нутритивні аспекти для різних категорій онкологічних хворих були висвітлені у окремій доповіді. Особливості анестезіологічного супроводу активно обговорюються у останні роки; дуже змістовна доповідь авторського колективу з Великобританії була присвячена цьому питанню.

Надважливе питання для спеціалістів усіх напрямків діяльності, що працюють з онкогінекологічними пацієнтками, - збереження фертильності у жінок репродуктивного віку, які захворіли на злоякісне новоутворення. Декілька секцій конференції було присвячено питанню лікування жінок під час вагітності та збереженню репродуктивних можливостей для пацієнток після завершення протипухлинного лікування. Саме аспекти цієї проблеми висвітлюються у циклі тематичного удосконалення, що є чинним на кафедрі онкології НМАПО імені П.Л.Шупика, куратором якого є д. мед.н. Н. Ціп.

Найважливішим аспектом для медицини України є інтеграція у міжнародну професійну спільноту. Крім ESGO – Європейського товариства онкогінекологів – створена та ефективно працює ENGOT - European Network of Gynaecological Oncological Trial Groups. Інтеграція у цю спільноту може ефективно підвищити участь дослідників України у міжнародних дослідницьких проектах, що додасть шансів онкогінекологічним хворим з розповсюдженими формами різних злоякісних новоутворень на життя.