Google search

26 листопада 2019 р. в м. Києві в конференц-залі НДСЛ «ОХМАТДИТ» відбулася науково-практична міжкафедральна конференція  кафедри дитячої неврології та медико-соціальної реабілітації і кафедри медичної та лабораторної генетики НМАПО імені П.Л. Шупика.

З привітальним словом відкрила конференцію Головний лікар НДСЛ «ОХМАТДИТ» к.мед.н. І. Садов’як. Вона ще раз підкреслила важливість проведення спільних діагностичних проєктів та мультидисциплінарних конференцій.

З надзвичайно важливою темою впровадження безперервного  професійного розвитку лікаря виступила проректор з лікувальної роботи НМАПО імені П.Л. Шупика професор Р. Моісеєнко. Вона розказала шляхи продовження навчання лікаря в 2020 році відповідно до нових установчих документів.

Завідувачка кафедри медичної та лабораторної генетики професор Н. Горовенко виступила з доповіддю, яка стосувалася теми сучасних можливостей діагностики та  лікування орфанних спадкових захворювань нервової системи.

Завідувачка Медико-генетичним центру НДСЛ «ОХМАТДИТ» професор В. Галаган в своїй доповіді акцентувала увагу на важливості співпраці неврологів, педіатрів та генетиків в діагностиці вродженої патології нервової системи. Вона надала алгоритм дій та можливості генетичної служби лікарні на прикладі власних спостережень та статистики Центру.

Про вже існуючу та майбутню генну терапію спадкових нейром’язових хвороб з позиції генетика розказала д.біол.н., завідувачка відділу генетики та геномики людини Інституту генетики професор Л. Лівшиць.

Доповіді були представлені всіма співробітниками кафедри дитячої неврології та медико-соціальної реабілітації НМАПО імені П.Л. Шупика.

Завідувач кафедри дитячої неврології та медико-соціальної реабілітації В. Мартинюк акцентував увагу на актуальній темі туберозного склерозу у дітей. Він розказав питання діагностики, а також ефективного сучасного лікування згідно з результами міжнародного дослідження EPISTOP.

Цікаву доповідь представила доцент кафедри дитячої неврології та медико-соціальної реабілітації. Тема стосувалася проблем діагностики та ефективного лікування хвороби Помпе. Також Л. Панасюк доповіла про результати реалізації програми міської цільової програми «Здоров’я киян» по забезпеченню протиепілептичними ліками дітей з епілепсією у 2019 році.

Тему ефективного та сучасного лікування дітей з нервово-м’язовими захворюваннями у дітей продовжила доцент кафедри дитячої неврології та медико-соціальної реабілітації В. Свистільник.

Спільна робота по виявленню та курації хворих неврологічного відділення та кафедри дитячої неврології і медико-соціальної реабілітації була представлена в двох доповідях лікарів відділення неврології НДСЛ «ОХМАТДИТ» Н. Салан та Г. Федушка в співпраці з доцентом Т. Стеценко.

На конференції були присутні дитячі неврологи м. Києва та регіонів України, слухачі циклів спеціалізації по дитячій неврології та тематичного удосконалення «Нейрогенетичні хвороби», лікарі НДСЛ «ОХМАТДИТ».

Метою даного зібрання було визначення загального алгоритму дій мультидисциплінарної команди педіатрів, дитячих неврологів та генетиків в діагностиці рідких нейрогенетичних хвороб та визначення майбутньої стратегії розвитку даного направлення в Україні.

Присутні лікарі задавали багато практичних питань та залишили позитивні враження від отриманої інформації та рівню проведеної конференції.