Google search

З 25 по 27 листопада 2019 року на кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО імені П. Л. Шупика у відповідності до навчального плану та програми циклу тематичного удосконалення «Трансплант-координатор» проходив суміжний цикл навчання лікарів за спеціальністю «Трансплант-координатор».

Підготовка цих спеціалістів до виконання ними професійної діяльності на кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії передбачала вивчення правових та клінічних аспектів діагностики смерті мозку, етіології і патогенезу смерті мозку; встановлення смерті за неврологічними критеріями (смерть мозку) тощо. Серед інших були також розглянуті питання фізіології трансплантованих органів, можливі ускладнення, їх своєчасна діагностика та шляхи попередження.

Заняття проходили на клінічній базі кафедри анестезіології та інтенсивної терапії – в Київській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги відповідно до Положення про організацію освітнього процесу в НМАПО імені П.Л. Шупика з урахуванням вимог постанови Кабміну від 28.03.2018 № 302 «Про затвердження Положення про систему безперервного професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров'я» та інших нормативних документів, що регламентують підготовку фахівців галузі знань «Охорона здоров'я» на післядипломному етапі.

Лекції та практичні заняття проводили доценти кафедри Юрій Марков та Максим Пилипенко. Після суміжного циклу слухачі подякували викладачам кафедри на чолі із її завідувачем професором Олегом Лоскутовим за висвітлення актуальних проблем сучасної трансплантології у тій частині, що стосується безпосередньо анестезіології та інтенсивної терапії, оскільки трансплантологія – це не лише галузь науки, що займається проблемами пересадки органів, тканин або їх штучних замінників. Для багатьох людей в усьому світі – це останній промінь надії на подальше майбутнє, можливість жити і мати шанс побачити завтрашній день.