Google search

Одним з важливих напрямків діяльності Академії є участь її співробітників у науково-експертній роботі в різних секторах національної галузі охорони здоров’я.

Зокрема, до складу вченої ради при Державній службі України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба), утвореної наказом голови Держлікслужби № 1390 від 14.11.2019 р., від Академії увійшли: декан медико-профілактичного факультету, професор Віктор Трохимчук; професор кафедри організації і економіки фармації Костянтин Косяченко; завідувач кафедри контролю якості і стандартизації лікарських засобів, доцент Сергій Убогов. Головою вченої ради був призначений Заступник голови Держлікслужби Володимир Короленко.

Створення вченої ради, як консультативно-дорадчого органу, відбулося на підставі частини третьої пункту 13 Положення про Держлікслужбу, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 647 від 12.08.2015 р., якою визначено, що для розгляду наукових рекомендацій та проведення фахових консультацій з основних питань діяльності у Держлікслужбі можуть утворюватися постійні або тимчасові консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи. Безпосередньою метою створення вченої ради при Держлікслужбі є напрацювання рекомендацій та пропозицій щодо забезпечення наукового супроводу реалізації реформування охорони здоров’я у сферах контролю якості і безпеки лікарських засобів, медичних виробів та обігу наркотиків. На даний час проводиться підготовча робота з проведення установчого засідання вченої ради, формуються пропозиції щодо напрацювання плану роботи вченої ради на 2020 рік.

Ще одним, не менш важливим, напрямком діяльності Академії є участь її співробітників у фахово-громадській роботі. Так, вже кілька термінів поспіль старший викладач кафедри контролю якості і стандартизації лікарських засобів, голова Обласної ГО «Чернігівська ліга фармацевтів», заслужений працівник фармації України Людмила Федорова входить до складу Громадської ради при Держлікслужбі. Останнє засідання Громадської ради відбулося 3 вересня 2019 р., основними питаннями порядку денного якого був розгляд та громадська експертиза низки проектів нормативно-правових актів, а саме:

  1. Проектів наказів МОЗ України щодо внесення змін до:

- Порядку контролю якості лікарських засобів під час оптової та роздрібної торгівлі (№ 677 від 29.09.2014 р.);

- Порядку проведення галузевої атестації лабораторій з контролю якості та безпеки лікарських засобів (№ 10 від 14.01.2004 р.);

- Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення законодавства України щодо забезпечення якості лікарських засобів (№ 428 від 26.10.2001 р.);

- Порядку здійснення контролю за відповідністю імунобіологічних препаратів, що застосовуються в медичній практиці, вимогам державних і міжнародних стандартів (№ 698 від 01.10.2014 р.);

- Порядку проведення підтвердження відповідності умов виробництва лікарських засобів вимогам належної виробничої практики (№ 1130 від 27.12.2012 р.).

  1. Проекту Постанови Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Порядку запровадження пілотного проекту щодо маркування контрольними (ідентифікаційними) знаками та проведення моніторингу обігу лікарських засобів (№ 653 від 24.07.2019 р.).

Таким чином, вищевикладене черговий раз засвідчує, що Академія та її співробітники є активними учасниками процесу трансформації та розвитку вітчизняної галузі охорони здоров’я і її фармацевтичного сектору зокрема.