Google search

21 листопада 2019 р. в стінах міністерства відбулося засідання Громадської ради при МОЗ України з питань співпраці з Всеукраїнською радою церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) (далі – Громадська рада), до складу якої входять представники православних, греко- і римо-католицьких, євангельсько-протестантських, а також іудейських і мусульманських спільнот.

Одним з основних питань порядку денного було обговорення правових, освітніх, соціальних та матеріальних аспектів впровадження капеланства в сфері охорони здоров’я, включаючи аналіз досвіду функціонування капеланських госпітальних служб в передових країнах світу (країни ЄС, США, Канада, Південна Корея) та вітчизняного досвіду волонтерського капеланського служіння в закладах охорони здоров’я.

Засідання відбулося під головуванням голови Громадської ради, завідувача кафедри контролю якості і стандартизації лікарських засобів НМАПО імені П. Л. Шупика, доцента Сергія Убогова. Протокол засідання вела виконавчий секретар Громадської ради, асистент кафедри паліативної та хоспісної медицини НМАПО імені П. Л. Шупика Олександра Брацюнь.

Від МОЗ України в засіданні взяв участь Перший заступник Міністра охорони здоров’я України Андрій Семиволос, представники Департаменту реалізації політик та Управління правового забезпечення. За результатами засідання було окреслено конкретні кроки щодо руху в напрямку створення вітчизняної служби лікарняних капеланів. Зокрема, було наголошено на необхідності оновлення складу та активізації діяльності Робочої групи з питання впровадження капеланства у сфері охорони здоров’я України (склад затверджено наказом МОЗ України № 1321 від 07.06.2019) щодо опрацювання проекту Положення про капеланство у сфері охорони здоров’я України. Також було вказано на необхідність ініціювання внесення змін до національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» в частині включення професійної назви роботи «Капелан в охороні здоров’я» до підкласу 2460 «Професіонали в галузі релігії» та професійної назви роботи «Помічник капелана в охороні здоров’я» до підкласу 3480 «Допоміжний персонал релігійних організацій, який не має духовного сану» та відповідних змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я». З метою вивчення стану, можливостей та вироблення механізмів впровадження капеланства у сфері охорони здоров’я України необхідно провести обробку опитувальних анкет з питання впровадження капеланства у закладах охорони здоров’я, які були централізовано розповсюджені серед підвідомчих МОЗ України закладів охорони здоров’я в усіх регіонах України протягом IV кварталу 2018 – I кварталу 2019 року. При цьому, як зазначив пан Андрій Семиволос, першою ланкою, яка потребуватиме капеланів, є система надання паліативної допомоги. Першим освітнім закладом, який може розпочати спеціальну (медико-психологічну, медико-соціальну, медико-санітарну та ін.) підготовку таких фахівців, може стати НМАПО імені П. Л. Шупика. Необхідну богословську освіту ці особи отримують у закладах духовної освіти.

Крім вищезазначених питань, на засіданні також обговорювались питання поліпшення комунікації та взаємодії між Громадською радою та МОЗ України, активізації участі релігійних організацій у сприянні реформуванню та розвитку галузі охорони здоров’я України тощо.

Для довідки. Громадська рада при МОЗ України з питань співпраці з ВРЦіРО (далі – Громадська рада) була утворена наказом МОЗ № 358 від 22.05.2009 на підставі Угоди між ВРЦіРО та МОЗ України від 16 грудня 2008 р. Положення про Громадську раду при МОЗ з питань співпраці з ВРЦіРО затверджено наказом МОЗ України від 22.05.2009 № 358 (із змінами від 12.01.2018 № 57).

Першим головою Громадської ради став видатний вчений в галузі медицини академік НАН та НАМН України, професор Юрій Кундієв (2009 − 2014). Після нього в Раді головували капелан Шпиталю імені Митрополита А. Шептицького Андрій Нагірняк (2014 − 2018), завідувач кафедри контролю якості і стандартизації лікарських засобів НМАПО імені П. Л. Шупика, доцент Сергій Убогов (з 2018 року дотепер).

Загалом Громадська рада представляє більше ніж 90 % усіх релігійних організацій України, зокрема, православні, греко- і римсько-католицькі, євангельсько-протестантські, іудейські та мусульманські спільноти. Основними цілями створення Ради є:

  1. Сприяння забезпеченню свободи віросповідання та дотримання принципів етики, духовності, моралі та соціальної справедливості у сфері охорони здоров’я.
  2. Бути партнерами МОЗ України у справі розбудови ефективної системи охорони здоров’я, зокрема, шляхом проведення просвітньої, соціально-благодійної та духовної роботи.

На сьогодні постійними партнерами Громадської ради є: Комісія соціального служіння ВРЦіРО; Секретаріат Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу; різні благодійні та громадські організації. Переважна більшість членів Громадської ради є керівниками відділів здоров’я або відділів соціального чи капеланського служіння у своїх релігійних організаціях. Серед членів Громадської ради також є юристи, науковці, лікарі-практики, капелани-волонтери. Окремі члени Громадської ради є партнерами Європейської та Американської мереж капеланів охорони здоров’я, а в найближчій перспективі планується утворення Асоціації капеланів охорони здоров’я України.

Протягом останніх років за участі Громадської ради проведено цілу низку конференцій та круглих столів з питань впровадження лікарняного капеланства, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, розвитку паліативної допомоги та захисту життя від зачаття до природньої смерті тощо.