Google search

28 - 29 листопада 2019 р. відбулася XІХ науково-практична конференція з міжнародною участю «Клініко-технологічні виклики в етапній та реконструктивній хірургії. Вогнепальні та побутові рани. Електрозварювання та з'єднання живих тканин. Діабетична стопа». Загалом в конференції взяло участь 272 фахівці з 21 області України.

Розпочав конференцію перший проректор НМАПО імені П. Л. Шупика, чл.-кор. НАМН України Ю. Вдовиченко, окресливши трансформації в системі післядипломної освіти. Традиційно від Інституту електрозварювання імені Є. О. Патона НАН України Академію привітав Г. Маринський  – завідувач відділу «Зварювальні та споріднені технології в медицині та екології», наголосивши на обопільному бажанні розвивати інноваційну співпрацю. Члени оргкомітету професор Г. Козинець  та д.мед.н. С. Подпрятов виголосили привітання від EWMA та доповіли про основні теми фокусування науки про рани на сьогодні в Європі та Україні. Були викладені та обговорені сучасні погляди та напрями досліджень у лікуванні поширених ран, комбінованих уражень, хронічних ран різних локалізацій та опіків, стопи діабетика,  синдрому системної запальної відповіді та абдомінального сепсису. Були представлені останні дані про антибіотикорезистентність мікрофлори в Україні, зміни у практичних настановах щодо планування антибіотикотерапії, неспецифічні методи подолання антибіотикорезистентності.  Обговорені методи фіксації тканин і синтетичних сіток та причини її невдач, тканинні ефекти застосування вакуум-терапії та методи запобігання ускладнень при веденні відкритого живота, діагностика та заходи при підозрі на компартмент-синдром, застосування аутологічої плазми та стовбурових клітин для досягнення загоєння. Накопичення спеціалізованого досвіду було підґрунтям для проведення майстер-класу із застосування сучасних високо технологічних покривних засобів при веденні хронічних ран, під час якого кожен учасник на муляжах відпрацював відповідні навички.

Програму другого дня конференції, яка традиційно присвячена розробкам в галузі електрозварювання живих тканин і проводиться в Інституті електрозварювання імені Є. О. Патона у форматі міждисциплінарного засідання, відкрив привітанням президента НАН України Б.Є. Патона академік НАН України І. Крівцун. Привітання та побажання плідної роботи і нових наукових розробок для покращення медичної допомоги, надіслане Президентом України В. Зеленським, зачитав заступник керівника - керівник департаменту Головного департаменту з питань гуманітарної політики Адміністрації Президента України, чл.-кор. НАМН України І. Лурін. Провідними фахівцями з відповідних спеціальностей були представлені останні втілені в медичну практику та перспективні розробки методів  і технології електрозварювання живих тканин, обговорені особливості практичного застосування в загальній, гепатобіліарній, торакальній, судинній, абдомінальній хірургії, визначені перспективи подальших досліджень.

В підсумку цього засідання ухвалені резолюція та практичні рекомендації. Визначені основні питання до висвітлення у 2020 році будуть опубліковані на сайті конференції http://wounds.org.ua/