Google search

Кафедра іноземних мов повідомляє про проміжні результати НДР, яка ведеться спільно з кафедрою неврології №2 НМАПО імені П. Л. Шупика, за темою: «Дослідження професійних аспектів використання спеціальної термінології і еквівалентів її перекладу у формуванні рівня компетентності лікаря (на базі спеціальності «Неврологія»).

Актуальність цієї проблеми визначається: 1) важливістю міжнародного обміну науковою інформацією, що зумовлює пошук адекватних еквівалентів професійних термінів при перекладі; 2) необхідністю уніфікації тестових і класифікаційних документів; 3) потребою удосконалення білінгвального потенціалу працівників системи охорони здоров’я, що є основою поглиблення рівня володіння професійними мовними компетентностями.

Наукова новизна отриманих результатів полягає у тому, що вперше в Україні планується дослідити особливості професійних аспектів використання спеціальної термінології та еквівалентів її перекладу у формуванні рівня компетентності лікаря (на базі спеціальності «Неврологія») шляхом удосконалення та розвитку нейролінгвістичних компетентностей. Проміжні результати науково-дослідницької діяльності дозволяють позначити найбільш перспективні напрямки теоретичної рефлексії і практичного наповнення лінгвістично-медичного мультипідхідного кластера, перш за все, в частині розвитку лексичного, перекладацького і психолінгвістичного потенціалу лікарів.

Очікувані результати дослідження – отримання нових та удосконалення існуючих технологій діагностики, лікування та профілактики, проекти нормативно-правових документів, методичних рекомендацій тощо.

Запропоновані дослідження дозволяють вважати, що очікувані результати будуть повністю виконані у встановлений термін, що підтверджують проміжні підсумки, які відображають стратегію наукового пошуку.