Google search

29 – 30 листопада 2019 року у м. Києві відбулась ХVIІІ щорічна науково-практична конференція з міжнародною участю «Клініко-технологічні виклики в етапній та реконструктивній хірургії. Вогнепальні та побутові рани, електрозварювання та з'єднання живих тканин, діабетична стопа».

У роботі конференції взяли участь 216 науковців і практикуючих лікарів за спеціальностями: загальна хірургія, військова хірургія, комбустіологія, пластична хірургія, онкологія, проктологія, ортопедія й травматологія, ендокринологія. Європейська асоціація лікування ран надіслала для участі в конференції свого делегата, лектора зі спеціалізацією по догляду за онкологічними ранами. У конференції взяли участь експерти з комбустіології УОЗ облдержадміністрацій, ГУОЗ, завідувачі та викладачі профільних кафедр університетів, Військово-медичної академії та НМАПО імені П.Л. Шупика, провідні науковці інститутів МОЗ та НАМН України, які працюють за тематикою конференції, наукові працівники та інженери Інституту електрозварювання імені Є.О. Патона, інженери, викладачі, аспіранти НТТУ «Київський політехнічний інститут імені Сікорського», фахівці з Турції, Італії, Білорусі та Китаю.

Закордонні учасники представляли Європейську асоціацію лікування ран (EWMA) та Університет Анкари (Ankara University, School of Medicine), медичні університети Білорусі (Мінськ), Китаю (Ханой).

З вітальним словом від НМАПО імені П.Л. Шупика виступила проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи професор Р. Моісеєнко, від Інституту електрозварювання імені Є.О. Патона НАН України - завідувач відділу «Зварювальні та споріднені технології в медицині та екології» Г. Маринський, від EWMA – Sara Rowan, EWMA Council.

Головними науковими питаннями, що розглядалися на конференції були:

  • застосування індивідуалізованої тактики пластичного переміщення та алопластики сучасними засобами після опікових, післяпроменевих та післятравматичних, вогнепальних дефектів тканин, показання до застосування окремих технологій очищення та стимуляції загоєння
  • хірургічні способи зменшення обсягу ран та онкологічно виважені способи запобігання неспроможності міжкишкового анастомозу
  • керування балансом в системі кровоплин-набряк-ексудат-компартмент синдром та стимуляція загоєння з застосуванням вакуум-терапії, компресії та інших технологій, можливі ускладнення
  • ефективність впливу хірургічних та нехірургічних способів очищення рани, корекції кровоплину та метаболізму на перебіг і результат лікування гнійно-некротичних уражень, включно стопи діабетика
  • формування структури електрозварного з’єднання і регенерація тканин після їх електрозварювального роз’єднання та з’єднання, властивості цього з’єднання, чинники онкологічної ефективності.

Розглянуті особливості застосування технології електрозварювання живих тканин в загальній та невідкладній хірургії, колопроктології, оториноларингології, офтальмології, нейрохірургії, торакальній хірургії, ветеринарній хірургії.

В підсумку були винесені ухвали щодо доповнення існуючих протоколів надання допомоги хворим, за тематиками застосування новітніх способів та технологій лікування вогнепальних та вибухових пошкоджень, опіків, пластичних деформацій, стопи діабетика, хронічних ран, ускладнених онкопроктологічних захворювань, ширшого застосування електрозварювання живих тканин в різних галузях хірургії та інші. Відзначено вагомий вплив щорічного проведення конференції на спеціалізацію лікування, постійне зростання якості та поширення найбільш ефективних технологій лікування ран і їх ускладнень в Україні.