Google search

12 - 13 грудня в м. Івано-Франковськ проходила IV Науково-практична конференція з міжнародною участю «На межі компетенції психіатрії та неврології: розлади у немовлят, підлітків та молоді».

Конференція мала на меті висвітлення спільних психіатричних та неврологічних тем в дитячій практиці – дитячої епілепсії з коморбідними аутистичними та психотичними розладами, диференціальної діагностики різних пароксизмальних станів, особливо у дітей раннього віку, порушенні комунікації та шкільних навичок і їх причини і т.д.

В роботі конференції взяли участь завідувач кафедри дитячої неврології та медико-соціальної реабілітації НМАПО імені П.Л. Шупика доцент В. Мартинюк та доцент цієї ж кафедри Л. Панасюк. Тема доповіді Володимира Юрійовича стосувалася актуальної теми пограничного стану здоров’я дітей – мінімальної мозкової дисфункції, яка проявляється розладами шкільних навичків - дисграфією, дислексією, димоторною незграбністю та біохімічних змін медіаторних систем головного мозку при цьому та можливостей корекції. Особливо він наголосив на питанні важливості індивідуального підходу та інклюзії даних дітей в освітній та соціальний простір.

Доповідь доцента Людмили Панасюк була присвячена цікавому питанню пароксизмів у плода та новонародженої дитини. Вона показала, застосовуючи відео-УЗД плоду на різні пароксизми плоду та відео пароксизмів новонароджених і провела диференційний діагноз між епілептичними та неепілептичними нападами. Також доповідач наголосила на цікавому і важливому факті, що згідно літератури 60 % пароксизмів не є епілептичними, що зменшить гіпердіагностику патологічних станів та поліпрагмазії.

Конференція викликала неабияку зацікавленість у присутніх. Були жваві дискусії та обговорення.