Google search

Доцент кафедри онкології к. мед. н. О. Пономарьова відвідала п’яте засідання Азіатського конгресу ESMO – ESMO Asia 2019, що відбулось в Сінгапурі 22 - 24 листопада 2019 року. Ця подія збирає найдосвідченіших міжнародних експертів, щоб представити комплексний, регіональний підхід до багатодисциплінарної онкології.

ESMO пропонує ідеальну платформу для науки, гарантуючи, що найкращі з сучасних досягнень онкології застосовуються до найактуальніших питань лікування поширених в регіоні типів раку, а також для освіти онкологів за високоякісною програмою, розробленою для обміну стандартами лікування та догляду на користь онкологічних хворих. Колосальні зусилля світової медичної спільноти спрямовані на поліпшення результатів лікування та збереження якості життя. 

Дуже цікаві особливості епідеміології регіону, де відбувався конгрес, а також специфічний характер підходів до лікування, пов’язані із виявленням стадій пухлинного процесу та відповіді на різноманітні типи протипухлинного лікування, зумовлюють особливості впровадження сучасних досягнень світової онкологічної спільноти у азійському регіоні. 

Локальні напрямки у виявленні ранніх стадій раку легені в окремих країнах Азії та підходи до планування хірургічної і терапевтичної стратегії визначаються особливостями місцевого мутаційномолекулярного статусу у субпопуляціях пацієнтів азійського регіону, а також перебіг пухлинного процесу і вплив впровадження результатів новітніх біотехнологічних досягнень на загальну та безрецидивну виживаність хворих. 

На Конгресі переглянутий вихідний матеріал та наявні технологічні аспекти рідинної біопсії в лікуванні солідних пухлин. Оптимізоване використання біомаркерів для рідинної біопсії при діагностиці для підбору та управління ризиками лікування пацієнтів. Потенційно оціненою можна вважати роль повторних процедур рідинної біопсії при рецидивах різних злоякісних новоутворень; прийнято потенційно можливим експериментальне використання рідинної біопсії для оцінки ефекту лікування. Інтегровано нові дані в останні Керівні принципи ESMO та ESCAT. Обговорено оновлення рекомендацій щодо використання рідинної біопсії медичними онкологами при раку легені, молочної залози та колоректальній карциномі. 

Багатообіцяючі результати було повідомлено щодо комбінованої терапії інгібітором PD-L1 атезолізумабом та інгібітором VEGF бевацизумабом; таке поєднання значно покращує загальну виживаність та виживаність без прогресування у пацієнтів з нерезектабельною гепатоцелюлярною карциномою порівняно зі стандартним лікуванням таргетної молекулою сорафенібом. Поєднання атезолізумабу з бевацизумабом може бути варіантом терапії, що змінює на практиці парадигму лікування гепатоцелюлярної карциноми.  Невпинний розвиток теоретичної та клінічної онкологічної практики дає змогу врятувати значну кількість людських життів та подарувати багатьом пацієнтам надію.