Google search

На кафедрі медичної та лабораторної генетики закінчився цикл спеціалізації з генетики лабораторної, який тривав з 27.02. по 19.05.2020р. На циклі проходили навчання 39 слухачів, серед яких були біологи та ембріологи з медико-генетичних центрів і клінік допоміжних репродуктивних технологій м. Києва, м. Дніпро, м. Житомира, м. Кропивницького, м. Львова, м. Одеси та м. Харкова.

Головною метою циклу спеціалізації було підготувати лікарів-лаборантів-генетиків, які зможуть самостійно виконувати молекулярно-генетичні, цитогенетичні та біохімічні дослідження для діагностики спадкових хвороб відповідно до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики лікаря-лаборанта-генетика за спеціальністю «Генетика лабораторна». Навчальна програма циклу спеціалізації з генетики лабораторної охоплює весь обсяг теоретичних знань, умінь і практичних навичок, які необхідні для підготовки кваліфікованого спеціаліста.

В цьому році значна частина циклу проходила в складних умовах карантину, тому заняття проводились у дистанційному форматі. Незважаючи на непрості умови роботи в період карантину, викладачі кафедри доклали максимум зусиль щоб педагогічний процес відбувся на найвищому рівнині. Лекції з основ лабораторної та медичної генетики проходили в режимі конференції. Слухачі приймали активну участь в проведені семінарських занять, готуючи та жваво обговорюючи доповіді за окремими тематиками. Практичні заняття проводились із залученням інтернет-ресурсів, а саме кожен слухач отримував індивідуальне завдання по електронній почті. Для цього були розроблені та надіслані завдання з загальної, молекулярної генетики та цитогенетики. Після опрацювання завдань слухачами у встановлені терміни, роботи надсилались на кафедру та перевірялись викладачами. Кожна перевірена практична робота із зауваженнями відправлялась слухачам для доопрацювання. Слід відмітити продуктивну взаємодію між слухачами та науково-педагогічними працівниками кафедри.

Іспит проводився в режимі on-line за допомогою програми Skype у форматі індивідуальної співбесіди. Отриманий викладачами досвід показав, що така форма іспиту в умовах дистанційного навчання дозволяє найбільш об’єктивно оцінити знання слухачів та максимально наближає до очного формату екзамену.

Всі слухачі отримали документи встановленого зразка про завершення навчання та присвоєння звання «спеціаліст» за спеціальністю «Генетика лабораторна».