Google search

Як повідомляється на офіційному сайті Національної служби здоров’я України послугу з ментального здоров’я можна отримати у сімейного лікаря. Сімейні лікарі, які пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP, можуть допомагати в питаннях, що стосуються ментального здоров'я та у разі потреби перенаправити до вузького спеціаліста – психолога, психотерапевта або психіатра.

«Звертатися по допомогу – не слабкість, не забаганка й не соромно, а відповідально. Психічне та фізичне здоров'я – однаково важливі компоненти загального здоров'я людини», – зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Послуга є абсолютно безкоштовною, адже надається у межах Програми медичних гарантій. Наразі вже понад 1 600 закладів первинної медичної допомоги мають відповідний контракт із Національною службою здоровʼя України. Знайти їх контакти можна на інтерактивній мапі. Аналогічні дані допоможуть знайти оператори контакт-центру НСЗУ – для цього потрібно подзвонити за номером 16-77.

“З початком повномасштабної війни допомога у сфері ментального здоров’я стала одним із пріоритетів Програми медичних гарантій… ми наближаємо психологічну допомогу до людини. Якщо відчуваєте часті перепади настрою, постійно перебуваєте в пригніченому настрої чи будь-які зміни в ментальному – зверніться до сімейного лікаря”, – зазначила Наталія Гусак, голова Національної служби здоров’я України.

Інтеграція послуги з ментального здоров'я на «первинці» є компонентом пріоритетного проєкту Міністерства охорони здоров'я у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» – ініціативи першої леді Олени Зеленської.

Так склалося в українському суспільстві, що наші мами часто стають «лікарями» для всієї родини, звісно ж забуваючи при цьому про себе. Розкажіть своїй мамі про те, що ваш сімейний лікар може бути для неї підтримкою. Адже цілком можливо, що саме зараз ця підтримка їй дуже потрібна.

За матеріалами сайту: https://nszu.gov.ua

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також