Google search

Минулого тижня відзначався  Міжнародний тиждень здоров'я підлітків. Завдяки ініціативам численних організацій, які опікуються проблемами підлітків, ця подія відзначається у багатьох країнах світу – щорічно у третій тиждень березня.

Головна мета тижня – звернути увагу на особливості та потреби цієї вікової групи та сприяти покращенню здоров’я молодого покоління, від якого залежить майбутнє держави. Адже сьогодні у світі живе 1,8 мільярдів підлітків (90% з них в країнах з низьким і середнім рівнем доходу). За останні десятиліття кількість підлітків різко зросла і, навіть, було визнано, що це покоління молодих людей є найбільшим в історії людства.

Підлітковий період – період розвитку, що починається в період статевого дозрівання і  закінчується в дорослому віці. Згідно визначенню ВООЗ підлітковим вважається вік від 10 до 19 років.

В Україні завдяки створеним з 2009 року Центрам/відділення медичної допомоги підліткам та молоді "Клініка, дружня до молоді" (КДМ) існує можливість надання медичної та психологічної допомоги підліткам та молоді на засадах Дружнього підходу. КДМ створені за підтримки ВООЗ і Дитячого Фонду ЮНІСЕФ та керуються основними принципами в роботі: доброзичливість, доступність, конфіденційність, анонімність та неосудливий підхід до відвідувача.

Завдання фахівців КДМ дуже важливі для забезпечення здоров’я майбутніх поколінь, оскільки вони включають:

- формування здорового способу життя;

- збереження репродуктивного здоров'я та підготовка до усвідомленого батьківства;

- формування відповідальної поведінки в статевих та міжособистісних відносинах;

- попередження виникнення ризикової поведінки (тютюнопаління, вживання алкоголю, наркотичних засобів)  та зменшення впливу її наслідків;

- профілактика інфекцій, що передаються статевим шляхом, в тому числі ВІЛ/СНІД;

- збереження психічного здоров'я, в т. ч. у складних життєвих обставинах;

- формування навичок, які сприяють збереженню здоров'я, підвищенню рівня інформованості з питань здорового способу життя. 

Але головне для підлітків – це підтримка та розуміння з боку батьків, друзів, вчителів, лікарів. Адже порушення психічного здоров’я може призвести до важких наслідків –  замкнутості, відстороненості від суспільства, неадекватної поведінки, жорстокого поводження з тваринами, агресії по відношенню до однолітків та батьків, і навіть до депресій та самогубства. Всі ці ризики підвищуються у наш складний воєнний час. Тому батькам надважливо приділяти своїм дітям-підліткам максимум уваги, цікавитися їх захопленнями та мріями,  стати для них справжнім другом та побудувати партнерські відносини, що стане вагомим внеском в здоров'я підлітків

Не менш важливо батькам своїм прикладом сприяти формуванню здорової харчової поведінки, намагатися забезпечити підлітка різноманітним харчуванням, що відповідає принципам «тарілки здорового харчування», оскільки в цей віковий період зростають ризики надмірної ваги (ожиріння), або, навпаки, білково енергетичної недостатності (внаслідок нервової анорексії), а також дефіциту кальцію, вітаміну Д, йоду, заліза, магнію. 

Не слід забувати про необхідність щоденного фізичного навантаження та достатнього нічного сну, оскільки ці компоненти безпосередньо впливають не тільки на зростання та статеве дозрівання, але й мають позитивний вплив на загальний стан здоров’я підлітків.

Отже, акцентування уваги на збереження здоров’я підлітків – це інвестиції, які несуть дивіденди майбутнім поколінням.

Пресцентр за ініціативи НПП кафедри педіатрії, дитячої неврології та медичної реабілітації. Навчання на кафедрі. Тел.:(044) 201-32-95, +38 (067) 680 10 64

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також