Google search

Порожнина рота - це дзеркало вашого тіла, яке відображає загальний стан здоров'я та самопочуття.

Уникайте факторів ризику, дотримуйтесь правил гігієни порожнини рота та регулярно проходьте стоматологічні огляди.

Понад  90% людей у світі страждають тими чи іншими стоматологічними захворюваннями. Багато захворювань безпосередньо пов’язані зі здоров’ям порожнини рота, зокрема, група серцево-судинних захворювань, остеопороз і діабет.

Наукові дослідження з питань збереження здоров’я населення України та зокрема осіб молодого віку проводяться на кафедрі терапевтичної стоматології НУОЗ України імені П. Л. Шупика.

Науково-педагогічні працівники кафедри у 2023 році завершили виконання науково-дослідної роботи на тему: «Сучасний погляд на питання діагностики, профілактики та прогнозування основних стоматологічних захворювань в осіб молодого віку».

За результатами роботи опубліковано: статей в українських журналах, рекомендованих МОН України – 19; статей в міжнародних журналах – 15;  статей в міжнародних журналах, включених до наукометричних баз Scopus – 4; статей в міжнародних журналах, включених до наукометричних баз Web of Science – 2; тез в українських журналах та збірниках – 25; тез в іноземних журналах та збірниках – 14; зроблено доповідей на вітчизняних науково-практичних конференціях – 14; зроблено доповідей на міжнародних з’їздах, конгресах, конференціях, симпозіумах – 25; патентів на корисну модель – 3, нововведень - 6; інформаційний лист – 1; впроваджень розроблених методів діагностики, лікування, профілактики в практику охорони здоров’я (акти впровадження) – 64. 

Під час виконання НДР: поглиблено уявлення про найбільш значимий локальний фактор ризику в ініціації та розвитку захворювань пародонта (хронічного катарального гінгівіту (ХКГ) і генералізованого пародонтиту (ГП))  шкідливу звичку - тютюнопаління, яка сприяє більш високій поширеності захворювань тканин пародонта. Встановлений зв’язок шкідливої звички – тютюнопаління з гігієнічним станом порожнини рота (r=0,499) та активністю запального процесу (r=0,500) в тканинах пародонта з підвищенням рівня ФНП-α в РР (r=0,419), що вказує на її суттєву роль в розвитку захворювань пародонта в осіб молодого віку. Зростання частоти виявлення мутантних алелей гена TNF-a та генів АСЕ (p<0,05; r=0,326) і eNOS (p<0,01; r=0,633), вказує на їх роль в розвитку ГП в осіб молодого віку.

Вперше розроблений спосіб прогнозування (Патент) розвитку та ранньої діагностики на етапі передхвороби запальних та запально-дистрофічних захворювань тканин пародонта в осіб молодого віку (18-25 років).

Результати наукової діяльності кафедри будуть презентовані також і на одній із конференцій, що проходитимуть у режимі реального часу, обговорюватимуться питання, пов'язані зі Всесвітнім днем здоров'я ротової порожнини.

Детальніше про наукові досягнення кафедри на сайті університету.

Детальніше про навчання (ТУ та СП) на кафедрі терапевтичної стоматології.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 75% - 2 Голосів
Корисність матеріалу: 75% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 75% - 2 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також