Google search

Сьогодні процеси, повʼязані з влаштуванням дитини в сімейну форму виховання в Україні, на жаль, асоціюються з чергами, виснажливими бюрократичними процедурами та нескінченними паперами. Це стосується, в тому числі, й проходження медичного обстеження осіб, які хочуть стати кандидатами в сімейні форми виховання.

Мова про кандидатів в усиновлювачі, опікуни/піклувальники, батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ), прийомні батьки та патронатні вихователі.

Для того, щоб спростити шлях кандидата, МОЗ, НСЗУ спільно з Мінсоцполітики та Нацсоцслужбою за ініціативи Офісу Президента та першої леді оптимізують процес медичного огляду та впроваджують новий цифровий продукт — медичний висновок щодо результатів медичного огляду кандидата в сімейні форми виховання.

Натомість оновлений процес медичного огляду передбачатиме, що сімейний лікар чи терапевт буде координувати огляд та лише за потреби скерує пацієнта до лікарів-спеціалістів.

Увесь процес буде супроводжуватися та фіксуватися в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ), забезпечуючи прозорий та обʼєктивний огляд. Вже за результатами огляду сімейний лікар сформує в системі цифровий медичний висновок. 

З впровадженням цифрового медвисновку буде забезпечено обмін інформацією між медичною та соціальною стороною. Так, людині не знадобиться зберігати та подавати паперові копії медичного документа.

Зміни дозволять пришвидшити процес, зменшити бюрократію та паперову тяганину кандидатам в усиновлювачі, людям, які мають намір узяти під опіку/піклування, стати прийомними батьками або батьками-вихователями для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, або надавати послуги патронату над дитиною, яка перебуває у складних життєвих обставинах.

Водночас уряд вже працює над оптимізацією процесу щорічного огляду дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та впровадженням відповідного цифрового медичного висновку.

Представники служби у справах дітей зможуть подати відповідний запит та отримати від ЕСОЗ інформацію про результати обстеження, а кандидати в сімейні форми виховання матимуть повну та прозору інформацію про здоровʼя дитини.

За матеріалами публікації сайту: https://moz.gov.ua

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також