Google search

Галузева рада з розробки професійних стандартів у сфері охорони здоров’я уніфікувала елементи паспорта професійного стандарту для медичних професій та розробила стандартизовану таблицю Цифрових компетентностей.

Її було створено на основі «Концептуально-референтної рамки цифрових компетентностей працівників сфери охорони здоров’я та забезпечення розвитку інформаційної культури, цифрової грамотності (цифрової освіченості), кібербезпеки та кібергігієни працівників сфери охорони здоров’я», що затверджена Міністерством з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації 6 жовтня 2023 р.

Про це під час засідання Правління Громадської спілки «Українська федерація професійних медичних об’єднань» 7 серпня розповів голова Галузевої ради з розробки професійних стандартів у сфері охорони здоров’я перший проректор Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика Юрій Вдовиченко.

«Чинні кваліфікаційні характеристики професій за своєю структурою та змістом вже не відповідають вимогам сучасності. Саме тому Міністерство охорони здоров’я України продовжує працювати над модернізацією освітніх і професійних кваліфікацій та формуванням спільних з ЄС стандартів. Наразі готується поступова зміна кваліфікаційних характеристик професій на повноцінні професійні стандарти», — пояснив Юрій Вдовиченко.

До складу Галузевої ради з розробки професійних стандартів у сфері охорони здоров’я входять представники Національної академії медичних наук України, ГС «Українська федерація професійних медичних об’єднань» та Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика.

У 2024 році Галузева рада вже оновила заявки на розроблення 126 професійних стандартів. Було подано 12 нових заявок на розроблення професійних стандартів. Вони вже зареєстровані Національним агентством кваліфікацій, під них формуються робочі групи.

У вересні 2024 року стартують робочі групи з розробки 9 професійних стандартів у галузі медицини з невідкладних станів та 4 стандартів в галузі фармації.

У 2023 році Галузева рада очолила процес розроблення 237 професійних стандартів у сфері охорони здоров’я. Зокрема, 237 професійні стандарти були розподілені на 34 групи споріднених професій, створено 140 робочих груп, до складу яких увійшли 813 представників від різних установ.

Наразі 17 проєктів професійних стандартів у сфері охорони здоров’я вже проходять фінальний етап розроблення. З них 12 перебувають на стадії підготовки до процедури публічного громадського обговорення, 3 – проходять публічне обговорення, а 2 проєкти успішно пройшли дану процедуру та готуються до затвердження.

«Алгоритм створення та функціонування Галузевої ради на платформі громадської організації лікарського самоврядування, Національного університету охорони здоров'я України імені П.Л. Шупика та Міністерства охорони здоров'я є надзвичайно ефективним. Він демонструє саме ті рішення, які необхідні сьогодні, коли ми пов'язуємо професійні стандарти та вимоги до професійних навичок з вимогами до професійної підготовки й рівня освіти. Ці питання є сумісними в європейському визначенні професійних стандартів та професійної освіти, тому ми рухаємося в правильному напрямку та маємо хороший потенціал», — підкреслив Юрій Вдовиченко.

На відміну від кваліфікаційних характеристик, які зазвичай вміщаються в 1-2 абзаци тексту, професійний стандарт - це затверджені в установленому порядку вимоги до компетентностей працівників, які зазвичай займають 20-50 сторінок і значно краще описують професійні навички.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 58.5% - 4 Голосів
Корисність матеріалу: 58.5% - 4 Голосів
Доступність матеріалу: 56.4% - 5 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також