Google search

Українська федерація професійних медичних об’єднань прагне покращити післядипломне навчання в Україні шляхом розробки учбових стандартів, підвищення рівня безперервного професійного розвитку та професійної атестації медичних працівників. Завдяки зусиллям Федерації, до цієї справи долучається МОЗ України.

Про це повідомила заступниця Генерального секретаря УФПМО Світлана Яремчук під час засідання Правління Громадської спілки. Воно відбулося 7 серпня за головування Президента Федерації, ректора НУОЗ України імені П.Л. Шупика В’ячеслава Камінського, пише прес-служба УПФМО.

«Наша Федерація докладає чимало зусиль, аби донести європейські норми й правила до Міністерства охорони здоров'я, щоб вони знайшли відображення в законі», – зауважила під час засідання заступниця.

Вона пояснила, що мобільність європейських медичних фахівців та пацієнтів створює гостру проблему в узгодженні стандартів практики та дотриманні високої якості обслуговування пацієнтів. «Якість медичної допомоги залежить від рівня підготовки медичних працівників, тобто оце основне, над чим ми маємо сьогодні працювати», – підкреслила Світлана Яремчук.

Наразі медична спільнота та професійні медичні об’єднання беруть активну участь в обговоренні законопроєкту «Про самоврядування медичних професій в Україні», вносять пропозиції щодо узгодження його норм з європейськими вимогами.

Генеральний Секретар УФПМО Ігор Шкробанець зауважив, що процес розробки та затвердження законопроєкту про медичне самоврядування йде паралельно з вдосконаленням структури та статутних завдань самої УФПМО відповідно до цього закону та вимог часу.

«Зараз комунальні та державні заклади перетворено на підприємства, які діють як господарчі суб’єкти та перестають бути в чіткій вертикалі адміністративного контролю та керівництва МОЗ, обласних департаментів охорони здоров'я тощо. Тому система керівництва має змінитися, воно має здійснюватися через медичне самоврядування. Особливо в частині кадрової політики, прав і обов'язків працівників галузей охорони здоров'я, в частині професійних стандартів, в питанні захисту прав медиків і пацієнтів», — зауважив Ігор Шкробанець.

Правління погодило, що в структурі Української федерації професійних медичних об’єднань пропонується створить 8 нових фахових палат (палата лікарів сімейної медицини; палата лікарів-спеціалістів; палата стоматологів; палата сестер медичних/братів медичних; палата фармацевтів; палата медичних спеціалістів; палата лікарів профілактичної медицини та спеціалістів громадського здоров’я; палата фахівців з реабілітації) а також територіальні палати.

Затвердити рішення з цього питання має позачерговий з’їзд УФПМО, який планується провести восени.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 51% - 4 Голосів
Корисність матеріалу: 46.75% - 4 Голосів
Доступність матеріалу: 50.25% - 4 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також