Google search

У Харкові відбулося виїзне засідання колегії Міністерства охорони здоров’я України під головуванням міністра Віктора Ляшка. Учасники заслухали та обговорили концепцію розвитку фармацевтичної освіти в Україні, яка окреслює кілька ключових напрямів роботи. Розвиток кожного з них дозволить якісно змінити поточний стан справ із фармосвітою в Україні й привести її до найсучасніших стандартів, а також покращити якість надання фармацевтичної допомоги в країні.

Йдеться, зокрема, про п’ять стратегічних напрямів: визначення потреби у фармацевтичних кадрах; підвищення якості освіти; розвиток наукових досліджень у фармації; міжнародне співробітництво та обмін досвідом; розбудову академічної культури та доброчесності.

“Стратегічне завдання держави — забезпечити медичну систему висококваліфікованими фармацевтами, дати їм можливості для розвитку та отримання сучасних знань, обміну досвідом з колегами з-за кордону, участі у найновіших наукових дослідженнях. Адже в перспективі це є основою якісної фармацевтичної допомоги кожному українцю. Водночас ми маємо розуміти реальну потребу медичної системи в таких спеціалістах, щоби всі вони були затребуваними й ефективними.” Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я України.

Уже наступного навчального року буде здійснений поступовий перехід до дуальної форми навчання за спеціалізацією «Фармація, промислова фармація». Водночас заочну форму після завершення воєнного стану скасують. Будуть також внесені зміни до відповідного стандарту вищої освіти магістерського рівня. На базі університетських лікарень створять навчально-виробничі аптеки, де студенти зможуть покращити засвоєння теоретичного матеріалу та практичних навичок. Також такі аптечні заклади потенційно стануть місцями, куди за електронним розподілом будуть розподілятися випускники закладів медичної освіти.

Команда МОЗ працюватиме над створенням методики аналізу потреб галузі охорони здоров’я у фармацевтичних кадрах. Це дозволить забезпечити фармацевтичний сектор сфери охорони здоров’я України висококваліфікованими та соціально орієнтованими фахівцями, що можуть успішно працювати в умовах змін.

На засіданні колегії також обговорили виклики, з якими стикається фармацевтична галузь: зростання кількості аптечних закладів в країні, якість підготовки фахівців, які там працюють, збільшення кількості рецептурних та безрецептурних ліків та інших засобів, які не є лікарськими.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 73.5% - 2 Голосів
Корисність матеріалу: 71.5% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 69.5% - 2 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також