Google search

Mental Health Gap Action Programme (mhGAP) – це глобальна програма ВООЗ, що була запущена у 2008 році для покращення доступу до послуг з охорони психічного здоров’я через залучення неспеціалізованих у сфері психічного здоровʼя кадрів.

Станом на 24 вересня на курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги з використанням керівництва mhGAP» зареєструвалися 120 207 слухачів. При цьому 101 130 осіб вже отримали сертифікати учасників курсу первинної медичної допомоги для надання психологічної допомоги першого рівня.  

Серед тих, хто отримав сертифікати – 19 784 лікарі первинної медичної допомоги, 50 362 представники середнього медичного персоналу та 12 655 лікарів спеціалізованої медичної допомоги. Усі вони здобули важливі та актуальні знання щодо поширених психічних розладів у людей та зможуть застосовувати їх на практиці.

Упродовж курсу слухачів навчають: 

  • надавати допомогу людям із поширеними психічними розладами (депресією, тривогою, посттравматичним стресовим розладом, суїцидальною поведінкою, вживанням психоактивних речовин тощо); 
  • ефективно комунікувати з пацієнтом та його близькими; оцінювати пріоритетні розлади;
  • вести такі розлади, якщо вони легкого або помірного ступеня важкості, і людина не хоче йти до вузького спеціаліста (психіатра, психотерапевта, психолога); 
  • скеровувати до спеціалістів та відповідних служб (наприклад, соціальних служб, реабілітаційних центрів тощо).

Водночас людина не стає психіатром: якщо, приміром, лікар первинної ланки бачить, що ситуація є поза межами його допомоги – він скеровує пацієнта до вузьких спеціалістів.

Натомість такі знання дозволяють наблизити допомогу з питань психічного здоровʼя до пацієнтів. Адже, як правило, лікарі первинної ланки меддопомоги – сімейні лікарі та педіатри – перебувають у більшій доступності, особливо у невеликих населених пунктах, тож пацієнтам легше звернутися по допомогу саме до них.  

Після завершення цього курсу медичні працівники можуть продовжити навчання та поглибити свої знання щодо ведення поширених психічних розладів у людей, які мають відповідні стани.

Публікація підготовлена за матеріалами сайту: moz.gov.ua

Посилання на публікацію.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також