Google search

1 жовтня щороку відмічається Міжнародний день людей похилого віку та День геронтолога. Всесвітня організація охорони здоров’я інформує, темою заходів цього року є: «Старість з гідністю: Важливість зміцнення систем догляду та підтримки для людей похилого віку в усьому світі».

Старіння населення є основною глобальною тенденцією, що змінює суспільства в усьому світі. Очікувана тривалість життя при народженні зараз перевищує 75 років у половині країн світу, що на 25 років більше, ніж у 1950 році. За прогнозами, до 2030 року кількість людей похилого віку перевищить кількість молоді в усьому світі, причому це зростання буде найшвидшим у країнах, що розвиваються. Цей демографічний зсув суттєво трансформував ландшафт догляду, охопивши широкий спектр потреб в оплачуваній і неоплачуваній підтримці в формальних і неформальних умовах. Зі старінням населення значно зростає попит на комплексні послуги з охорони здоров'я, догляду та соціальної підтримки, особливо для людей похилого віку з такими захворюваннями, як деменція.

Буде підкреслена нагальна потреба в розширенні можливостей навчання і освіти в галузі геріатрії та геронтології, вирішенні проблеми глобального дефіциту соціальних працівників і визнання різноманітного внеску осіб, які здійснюють догляд за людьми похилого віку. Відзначення також підкреслить важливість захисту прав людини як тих, хто здійснює догляд, так і тих, хто його отримує, просування особистісно-орієнтованих підходів до догляду, які поважають гідність, переконання, потреби і приватне життя літніх людей, а також право приймати рішення щодо догляду за ними і якості їхнього життя.

«У цей Міжнародний день людей похилого віку давайте візьмемо на себе зобов'язання зміцнювати системи догляду та підтримки, які поважають гідність літніх людей і тих, хто за ними доглядає.» - наголосив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

7 жовтня 2024 року, 10:00-13:00, у рамках відзначення Міжнародного дня людей похилого віку Організації Об'єднаних Націй експерти зберуться разом, щоб обговорити політику, законодавство і практику, які зміцнюють системи догляду та підтримки людей похилого віку. Під час заходу відбудеться презентація ювілейної поштової марки Поштової адміністрації Організації Об'єднаних Націй, присвяченої Міжнародному дню людей похилого віку.

В НУОЗ України імені П.Л. Шупика надається медична допомога особам похилого віку, зокрема на кафедрах паліативної та хоспісної медицини та терапії, вік-асоційованих захворювань і діабетології

Публікація підготовлена за інформацією сайту ВООЗ:  https://www.who.int/srilanka/news/detail/01-10-2024-ageing-with-dignity--the-importance-of-strengthening-care-and-support-systems-for-older-persons-worldwide

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також