Google search

Перші кроки на шляху до розробки професійних стандартів у сфері екстреної медичної допомоги зробили учасники установчої конференції, яка 3 жовтня пройшла в НУОЗУ України імені П.Л. Шупика за ініціативи ГО «Всеукраїнська рада реанімації та екстреної медичної допомоги» та за участі Української федерації професійних медичних об’єднань.

«Наша Федерація разом з МОЗ України та НУОЗ України імені П.Л. Шупика стали засновниками Галузевої Ради з розробки професійних стандартів і взяли на себе сміливість подати заявки на розробку всіх стандартів в галузі охорони здоров’я. Те, що до їхньої розробки доєдналися професійні асоціації, надає нам впевненості в тому, що стандарти дійсно будуть розроблені на європейських засадах і будуть відповідати вимогам лікарів, роботодавців і пацієнтів», – зауважив, звертаючись до присутніх, Голова виконавчого комітету Української федерації професійних медичних об’єднань Роман Богачев.

Голова Галузевої Ради, першій проректор НУОЗ України імені П.Л. Шупика Юрій Вдовиченко розповів, що зараз в розробці знаходяться 237 стандартів в сфері охорони здоров’я. Загалом створено 140 робочих груп до яких увійшли понад 800 представників різних лікарських спеціальностей. Перші два проєкти стандартів вже пройшли всі етапи громадського обговорення та готуються до затвердження.

На конференцію зібралися представники Центрів екстреної медичної допомоги з різних регіонів України. У супроводі фасилітаторів вони сформували робочі групи для роботи над описом таких професій як «парамедик», «диспетчер оперативно-диспетчерської служби», «інструктор з надання догоспітальної допомоги», «екстрений медичний технік», «фельдшер медицини невідкладних станів».

Інші напрями екстреної медичної допомоги з часом також будуть опрацьовані.

Важливо, що й самі назви окремих професій викликали жваві дискусії – назви теж будуть трансформувати.

«Коли ми задаємось питанням, чому в Україні немає якихось медичних професій, а на якісь професії система освіти готує різних спеціалістів, ключем для вирішення цієї проблеми є відсутність єдиних «правил гри». І професійні стандарти мають закрити саме цю прогалину», – зауважив голова правління Всеукраїнської ради реанімації Ігор Збишко.

Він вважає, що дуже важливо синхронізувати систему професійних стандартів для екстреної медичної допомоги з індивідуальними стандартами, які використовуються для підготовки бойових медиків ЗСУ.

«В майбутньому ці хлопці, які будуть повертатися до цивільного життя, повинні мати змогу соціалізуватися й працювати в екстреній медичній допомозі, зокрема довчитися до рівня парамедика, якщо захочуть. Тому індивідуальні підготовчі стандарти, що зараз використовуються в ЗСУ, та професійні стандарти мають відповідати одне одному», – підкреслив Ігор Збишко.

Стара система кваліфікаційних характеристик давно не відповідає сучасним вимогам ані за змістом, ані за своєю структурою.

Зараз знання та вміння деяких спеціалістів визначено кількома реченнями. Натомість майбутні професійні стандарти міститимуть детальний опис компетентностей та функціоналу того чи іншого фахівця.

Цей процес передбачено Угодою про асоціацію з Європейським Союзом. Він є важливою умовою набуття Україною членства в ЄС. Низкою законів України, ухвалених упродовж 2017-2022 років, вже визначено, що наявність саме професійної кваліфікації стане умовою для працевлаштування.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 68.5% - 2 Голосів
Корисність матеріалу: 70.5% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 72.5% - 2 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також