Відбулася фінальна зустріч за участю команди реформи та всіх профільних міністерств. Перша леді України Олена Зеленська підсумувала річні результати реформи шкільного харчування, яка реалізується в Україні з 2020 року.
“Ми почули багато щирого захоплення перебігом реформи від міжнародних гостей з усього світу, коли презентували її на Європейському регіональному саміті в межах міжнародної Коаліції шкільного харчування, який Україна вперше приймала в листопаді. Подібних реформ під час війни наші гості – понад 500 європейських посадовців та експертів – досі не бачили.” Олена Зеленська, перша леді України.
Харчова поведінка й уподобання людини мають вплив на її здоров’я упродовж усього життя. Тому важливо формувати навички здорового харчування з раннього дитинства. У 2019 році в Україні було проведене дослідження STEPS щодо поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні. Його результати свідчать, що майже 60% українців мають зайву вагу, із них 24,8% – хворі на ожиріння. Майже кожна третя жінка (29,8%) та кожен п’ятий чоловік (20,1%) має ожиріння, а отже наражається на небезпеку розвитку серцево-судинних захворювань, раку, діабету тощо.
Про це міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко сказав на зустрічі, присвяченій розробленню нового операційного плану до Стратегії реформи шкільного харчування на 2025-2027 роки.
“Достатнє споживання поживних речовин має вирішальне значення, особливо в дитячому та підлітковому віці. Тому ми завжди говорили, що амбітною довгостроковою метою реформи шкільного харчування є не тільки забезпечення учнів їжею зі збалансованого меню зараз, а й формування здорового суспільства у майбутньому. Проте важливо, щоби такого курсу дотримувалися не лише освітяни, а й батьки. Тут важлива командна робота.” Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я України.
Для комунікаційної підтримки реформи шкільного харчування Бюро ВООЗ в Україні у партнерстві з Міністерством охорони здоровʼя, Центром громадського здоров’я, обласними Центрами контролю і профілактики хвороб (ЦКПХ) та в межах ініціативи ВООЗ та ЮНЕСКО «Кожна школа – здорова школа» реалізує проєкт «П’ять кроків до здорового харчування». Проєкт розпочався восени 2023 року та охопив Харківську, Кіровоградську, Івано-Франківську області та місто Київ. Цьогоріч – імплементується вже у 7 областях: Дніпропетровська, Київська, Черкаська, Чернівецька, Миколаївська, Хмельницька та Херсонська.
За цей період 60 шкіл (а це близько 1000 вчителів та працівників закладів освіти й 8000 учнів) долучилися до інтерактивних лекцій, вебінарів, круглих столів, конкурсів та освітніх заходів, щоб дізнатися більше про значення здорового харчування та його вплив на життя.
Ці заняття спрямовані на поглиблення розуміння здорового харчування та надання практичних рекомендацій щодо вибору корисних продуктів. Заходи також включали інтерактивні конкурси та вікторини, які були особливо ефективними у залученні дітей та допомогли їм розвинути навички вибору здорової їжі.
За підтримки ВООЗ ця робота буде продовжена й охопить більше регіонів. Реалізувати ці заходи, як і раніше, будуть фахівці ЦКПХ за координації ЦГЗ та підтримки ВООЗ.
Реформа шкільного харчування в Україні розпочалася 2020 року з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Її основна мета – забезпечити учнів закладів освіти збалансованим і корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей та їхніх родин.