Google search

Коли людина захворіє на бактеріальну інфекцію, першочерговим завданням є лікування захворювання. Але звідки виникають патогени і під впливом чого вони розвиваються у навколишньому середовищі? Міжнародна команда дослідників під керівництвом Маттіаса Горна (Matthias Horn ) з Центру мікробіології та екологічних систем у Університеті Відня наблизилася до вирішення цього питання. Результати їх дослідження були опубліковані нещодавно в науковому журналі mBio.


Legionella pneumophila є збудником хвороби легіонельозу, атипової пневмонії, яка нешкідлива для здорових осіб, але може бути небезпечною для пацієнтів з погіршенним імунітетом. Кількість випадків захворювань, викликаних Legionella, зростає в усьому світі з 2000 року, наприклад, у Австрії тільки у 2017 р. було зареєстровано 228 випадків і 10 смертей. Останній великий спалах в Європі стався в італійському місті Брешія у вересні 2018 року. Більше 400 пацієнтів страждали від пневмонії і повинні були пройти стаціонарне лікування. Природне середовище існування легіонел - озера і річки. 

Команда дослідників виявила, що простійші ендосимбіонти істотно впливають на поширення легіонел. У численних експериментах вчені змогли довести, що легіонелла може менш ефективно розмножуватися в амебах, якщо вони містять ендосимбіонти. "Ті бактерії, які раніше розмножувалися в амебах, були значно менш інфекційними і менше інфікували нових амеб", - повідомила Лена Кеніг, один із головних авторів дослідження та докторантка Центру мікробіології та екологічних систем.

"Ми знайшли пояснення для ослабленої інфекційності легіонели. Вона, здається, втрачає конкуренцію за поживні речовини всередині найпростіших". Наслідком є те, що легіонели розмножуються повільніше та стають малорухомими.

Ендосимбіонти амеб є вирішальним фактором для розмноження і поширення легіонел не тільки в лабораторних умовах, але, ймовірно, і в навколишньому середовищі. Це особливо важливо, тому що більшість амеб містять бактеріальні симбіонти в природних умовах. Нинішнє дослідження, таким чином, значно сприяє кращому розумінню способу життя цих бактеріальних патогенів у навколишньому середовищі сприятиме профілактиці захворювань.

Джерело: Lena König, Cecilia Wentrup, Frederik Schulz, Florian Wascher, Sarah Escola, Michele S. Swanson, Carmen Buchrieser, Matthias Horn. Symbiont-Mediated Defense against Legionella pneumophila in Amoebae. mBio, 2019; 10 (3) DOI: 10.1128/mBio.00333-19

Читайте також