Google search

Частина 2. Штучний інтелект у сфері медико-соціальної та реабілітаційної роботи з людьми з інвалідністю

Штучний інтелект (ШІ) використовується для допомоги людям з інвалідністю. На відміну від інших сфер використання ШІ, в разі медико-соціальної роботи з людьми з інвалідністю його використання більш складне, адже існує багато різних форм і рівнів інвалідності. Вона може бути постійною, а в інших випадках – це тимчасовий стан. Це динамічне поняття.

Тому використання ШІ в сфері, наприклад, фізичної реабілітації, має великі перспективи. Розробка відповідного комп'ютерного алгоритму (програми) значно прискорила адаптацію людей з ампутованою ногою до роботизованого протезу. Опис розробки опубліковано в журналі  Institute of Electrical and Electronics Engineer  (IEEE) Transactions on Cybernetics. 

У новій роботі дослідники застосували аналогічний підхід до розробки програмного забезпечення для роботизованого протеза нижньої кінцівки. Результат випробували на одному пацієнтові з ногою, ампутованою трохи вище коліна. Зазвичай такі люди можуть повернутися до пересування без сторонньої допомоги після багатогодинних тренувань, а також тривалих налаштувань протеза фахівцями вручну для відповідності індивідуальним особливостям ходіння. Новий алгоритм дозволив пацієнту почати самостійно ходити вже через 10 хвилин. Налаштування «розумного» протеза складне і включає підбір 12 параметрів, які враховують такі властивості, як жорсткість колінного суглоба, діапазон руху ноги тощо. Алгоритм навчався на досить невеликому наборі даних, які збиралися спеціальними сенсорами на протезах інших людей з ампутованими ногами. Автори відзначають, що, незважаючи на вражаючі результати, алгоритм ще далекий від масштабного застосування, адже поки що розрахований тільки на ходьбу по прямій поверхні. Надалі дослідники збираються додати нові рухові можливості. У першу чергу – підйом і спуск по сходах. Для цього, зокрема, потрібно протестувати розробку на більшій кількості людей з інвалідністю. 

А в місті Познань у рамках проекту Insension була розроблена інноваційна технологія, що забезпечує мультимодальний користувальницький інтерфейс для людей з дуже складним типом інвалідності. Ця технологія спрямована на допомогу людям з глибокими порушеннями когнітивних здібностей, які не можуть взаємодіяти одне з одним і оточуючим світом навіть за допомогою символічних засобів комунікації та які раніше не мали можливості безпосередньо використовувати такі технології. Даний проект реалізовується у рамках програми «Горизонт 2020». До консорціуму входять фахівці з Польщі, Німеччини, Іспанії. Система Insension дозволила людям з інвалідністю робити те, що раніше було недоступно для них – контролювати своє життєве середовище. Тобто метою цього проекту є надання більшої відповідальності за прийняття рішення людині з інвалідністю. Першими користувачами технології стала група осіб різного віку та статі, які отримують послуги догляду у спеціалізованому центрі. Зокрема, одним із партнерів проекту є Асоціація «На Так» (яка провадить дитячий садок, школу, центр для дорослих).  

Враховуючи вищеописаний прогрес, експерти вважають, що до 2023 року число працевлаштованих людей з інвалідністю потроїться, оскільки штучний інтелект і суміжні технології допоможуть подолати бар'єри, що перешкоджають трудової активності інвалідів.

 

Олександр Вольф, 

провідний фахівець відділу міжнародного співробітництва,

кафедри паліативної та хоспісної медицини НУОЗ України імені П. Л. Шупика, голова БО «Асоціація  паліативної та хоспісної допомоги»

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 70% - 2 Голосів
Корисність матеріалу: 70% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 70% - 3 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також