Google search

 
 

16 лютого 2024 року в колі колег та друзів колектив кафедри терапевтичної стоматології стоматологічного факультету НУОЗ України імені П. Л. Шупика святкував ювілей – 60 років з дня заснування кафедри. Першу кафедру з терапевтичної стоматології в системі інститутів удосконалення лікарів було створено у 1964 році.

Засновником і першим очільником був професор Микола Кодола. У наступні роки кафедрою завідували професор Анатолій Грохольський (1990 – 2002 рр.), професор Галина Білоклицька (2003 – 2023 рр.). З листопада 2023 року по теперішній час виконує обов’язки завідувача кафедри терапевтичної стоматології професор Ірина Мазур. Основний науковий напрямок кафедри є удосконалення методів діагностики, лікування та профілактики генералізованих захворювань тканин пародонта, слизової оболонки ротової порожнини, а також твердих тканин зубів. За 60 років плідної праці колектив кафедри видав понад 1500 наукових праць, у тому числі 20 підручників та навчальних посібників, отримав 25 авторських свідоцтв на винаходи, 105 посвідчень на раціоналізаторські пропозиції.

Захід відбувся в рамках дводенної фахової школи «Актуальні питання діагностики та лікування поширених захворювань слизової оболонки ротової порожнини в практиці лікаря-стоматолога» за організації Національного університету охорони здоров’я України імені П. Л. Шупика та зібрав понад 120 учасників з різних куточків України.

До стоматологічної спільноти, колективу кафедри та факультету зі словами вітання звернувся академік НАМН України, професор В’ячеслав Камінський, ректор. За самовіддану працю він відзначив Подякою ректора науково-педагогічних працівників кафедри – професора Галину Білоклицьку, доцента Ольгу Ашаренкову та доцента Еллу Павленко.

На наукових здобутках кафедри та її внеску в розвиток Української наукової стоматологічної школи в своїй промові зупинилась професор Наталія Савичук, проректор з наукової роботи. Про важливість наукової співпраці у вихованні молодого покоління лікарів-стоматологів і збереження історичного надбання вітчизняної стоматології говорив під час вітання професор Олександр Канюра, проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи НМУ імені О. О. Богомольця, який разом із професором Наталією Біденко, деканом стоматологічного факультету НМУ імені О.О. Богомольця, подарували колективу кафедри книги з історії стоматології.

Професор Оксана Копчак, завідувач кафедри терапевтичної стоматології і пародонтології ПВНЗ «Київський медичний університет» також привітала ювілярів і передала в подарунок від університету принтер. Дружні вітання й подарунки ювілярам були і від завідувачів кафедр стоматологічного факультету: професора Віталія Біди та професора Мирослави Дрогомирецької.

На завершення урочистостей професор Ірина Трубка, декан стоматологічного факультету, окреслила перспективи та завдання стоматологічного факультету та кафедри терапевтичної стоматології, зокрема, висловила слова подяки науково-педагогічним працівникам, які своєю наполегливою роботою зберігали та примножували здобутки кафедри - Тетяні Центіло, Валерію Бургонськму та Ользі Решетняк.

Засідання фахової школи було розпочато з історичного нарису кафедри терапевтичної стоматології, який було представлено в доповіді професора кафедри терапевтичної стоматології Галини Білоклицької, очільниці кафедри протягом двадцяти років.

Протягом двох днів, в рамках фахової школи, науково-педагогічні працівники кафедри терапевтичної стоматології представляли наукові та практичні напрацювання.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 93.75% - 8 Голосів
Корисність матеріалу: 94.44% - 9 Голосів
Доступність матеріалу: 93.75% - 8 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також