Google search

Оголошено конкурс спільних українсько-литовських науково-дослідних проєктів для реалізації у 2022—2023 роках. Організаторами конкурсу є Міністерство освіти і науки України, Міністерство освіти, науки та спорту Литовської Республіки і Науково-дослідна рада Литви. Прийом заявок триває до 4 травня 2021 року.

У конкурсі можуть взяти участь науковці з НУОЗ України імені П. Л. Шупика. Пріоритетні напрями: інформаційні та нові виробничі технології (лазерні, прецизійні, механотронні, робототехнічні, плазмові, оптоелектронні, сенсорні тощо); енергетика та енергоефективність; екологія та раціональне природокористування; науки про життя, нові технології лікування та профілактики найпоширеніших хвороб, дослідження у сфері біотехнології, біоінженерії та генетики; нові речовини та матеріали; пріоритетні проблеми у сфері соціальних та гуманітарних наук; технології оборонного спрямування. 

Конкурс відкритий для будь-яких науково-дослідних груп закладів вищої освіти, наукових установ, підприємств у статуті яких зазначається діяльність із проведення наукових досліджень України та науково-дослідних груп установ Литовської Республіки. 

Проєктна пропозиція має бути розрахована на два роки. Критерії оцінювання проєкту: наукова відповідність, якість та оригінальність проєкту; можливість проведення спільних досліджень і адекватність наукового методу і підходу; здатність та компетентність тимчасових наукових колективів втілити проєкт у життя; досвід участі у міжнародних проєктах і майбутній розвиток міжнародного співробітництва; якість інфраструктури установ, що беруть участь у проєкті; участь у проєкті молодих науковців (віком до 35 років); можливості практичного використання результатів. 

Міністерство фінансує витрати українських науковців під час візиту до Литовської Республіки, а саме: витрати на проїзд, проживання, добові, візу за необхідності та медичне страхування (сума добових витрат та гранична сума витрат на найм житлового приміщення за добу розраховуються відповідно до Постанови КМУ від 02.02.2011№ 98). 

Фінансова підтримка включає також заробітну плату українських учасників науково-дослідного проєкту. Крім того, договором на виконання (передачу) науково-дослідних робіт між МОН та установою-виконавцем проєкту передбачаються статті витрат на закупку матеріалів та на накладні витрати для підтримки організації, де виконується науково-дослідний проєкт. 

Візити литовських колег забезпечуються за рахунок литовської сторони.  

Лише переможці конкурсу будуть поінформовані електронним листом за вказаною у заявці електронною поштою для подальших кроків. 

Подальша інформація — Тетяна Шевцова, відділ міжнародного співробітництва головного управління із реалізації політик у сфері науки та інновацій директорату науки та інновацій, Міністерство освіти і науки України, тел.: +38044 287 82 39, електронна пошта: [email protected].