Google search

Фармацевтичні працівники в партнерстві з іншими постачальниками медичних послуг, можуть вирішувати зростаючі виклики в охороні здоров’я.  Одним з найважливіших завдань у сфері охорони здоров’я є забезпечення якості виконання професійних функцій спеціалістами, від цього залежить якість життя та стан здоров’я людей, що є найвищими соціальними цінностями в усьому світі.

В Україні підготовка фармацевтів (тривалість підготовки, перелік освітніх компонентів, перелік компетентностей) відповідає вимогам Директиви Європейського парламенту і ради 2005/36/ЄС від 07.09.2005 про визнання професійних кваліфікацій і гармонізована з Європейською рамкою кваліфікації (2017 р.).

Покращення якості фармацевтичної освіти відбувається завдяки постійному перегляду та оновленню її змісту, створенню галузевої системи кваліфікацій фармацевтичних працівників. Крім того, постійно здійснюватиметься моніторинг вимог щодо знань, умінь, навичок фармацевтичних працівників у Європі й світі та їхнє впровадження в Україні.

Цим питанням було присвячено засідання колегії МОЗ України за участю представників закладів вищої освіти та громадських організацій, яка відбулася у режимі onlinе. Групою експертів МОЗ України за напрямом «Фармація. Клінічна фармація. Клінічна фармакологія» розроблено проєкт концепції розвитку фармацевтичної освіти в Україні з врахуванням сучасних стандартів та досвіду країн ЄС, презентація якого відбулася у МОЗ України за участі міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, начальника Управління медичних кадрів, освіти і науки МОЗ професора Сергія Убогова та керівного складу провідних закладів вищої освіти, в яких здійснюється підготовка фармацевтів.

Участь у засіданні та в обговоренні проєкту концепції розвитку фармацевтичної освіти в Україні взяли ректор НУОЗ України імені П. Л. Шупика академік професор В’ячеслав Камінський, проректор з науково-педагогічної роботи член-кореспондент НАМН України професор Олександр Толстанов, декан фармацевтичного та медико-профілактичного факультету професор Василь  Михальчук, завідувач кафедри фармацевтичної технології і біофармації професор Лена Давтян, завідувач кафедри фармації д.фарм.н. Сергій Соловйов.

На нараді розглядалися основні проблеми сфери фармацевтичної освіти, зокрема: визначення потреби у фармацевтичних кадрах; підвищення якості фармацевтичної освіти; розвиток наукових досліджень у фармації; міжнародне співробітництво та обмін досвідом; розбудова академічної культури та доброчесності.

Згідно з концепцією планується створення єдиного державного реєстру фармацевтичних працівників, як одного з компонентів Реєстру людських ресурсів сфери охорони здоров’я. Визначення потреби у фармацевтичних кадрах повинно враховувати регіональні особливості, потреби сільської місцевості та необхідність відновлення країни у повоєнний час.

Розвиток наукових фармацевтичних досліджень неможливий без залучення молодих вчених та студентства, мотивацію може забезпечити, зокрема, надання грантів для виконання науково-дослідних робіт, що водночас стане основою для міжнародного співробітництва та обміну досвідом.

При обговоренні Концепції розглянуто питання щодо поступового переходу від підготовки магістрів фармації за спеціалізацією «Фармація» за заочною формою до підготовки за дуальною формою. Така зміна вже передбачена стандартом вищої освіти для спеціалізації «Промислова фармація». Дуальна форма здобуття вищої освіти є звичною для європейських освітніх практик і передбачає навчання на робочому місці і набуття компетентностей в обсязі від 25 % до 60 % загального обсягу освітньої програми.

В проєкт Концепції закладено комплексні зміни, які неможливо здійснювати без оптимізації мережі фармацевтичних факультетів, які мають ліцензію на підготовку магістра фармації. Найближчим часом остаточну версію цього документу буде представлено на колегії МОЗ та у разі схвалення – оприлюднено для широкого ознайомлення.

Деканат фармацевтичного та медико-профілактичного факультету вітає фармацевтичних спеціалістів з нагоди Дня фармацевтичного працівника та бажає творчих успіхів, професійного розвитку та мирного неба!

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 60.5% - 2 Голосів
Корисність матеріалу: 72.5% - 2 Голосів
Доступність матеріалу: 62% - 2 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також