Google search

Після висновків регулятора ЄС щодо безпечності вакцини від коронавірусу AstraZeneca одразу кілька країн Євросоюзу оголосили про поновлення призупиненої раніше вакцинації із застосуванням цього препарату.

Серед них - Німеччина, Італія, Латвія, Литва й Кіпр, Франція,  Іспанія й Нідерланди.

Європейське агентство з лікарських засобів (ЄАЛЗ) після засідання комітету з безпеки визнало препарат AstraZeneca від коронавірусу безпечним. Утім, у регуляторі пообіцяли додати до переліку появи можливих побічних ефектів ризик виникнення тромбозу головного мозку.

Раніше низка європейських країн, зокрема Німеччина, Франція, Італія, Іспанія, Данія, Нідерланди, Ірландія, Болгарія, Швеція та інші вирішили призупинити застосування вакцини AstraZeneca після випадків виникнення тромбів у декого з вакцинованих.

В ЄАЛЗ наголошували натомість, що переваги цієї вакцини переважують ризики від її застосування. Схожу думку висловили й 17 березня в Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ), що рекомендувала й надалі використовувати цей препарат.

Кілька днів тому компанія AstraZeneca заявила, що її вакциною від COVID-19 щеплення зробили 17 мільйонам людей - переважно в країнах ЄС та у Великобританії. При цьому кількість випадків виникнення тромбозу становить лише кілька десятків.

Препарат Covieshield, який застосовують в Україні, є ідентичним вакцині AstraZeneca.

Джерело: www.dw.com

Читайте також