Google search

 
 

6-10 червня 2023 року у м. Брюселі (Бельгія) відбулася 28а міжнародна конференція з сімейної медицини Європейської асоціації сімейних лікарів Wonca Europe.

Делегація від НУОЗ України імені П.Л. Шупика та Української асоціації сімейної медицини (УАСМ) у складі проректора, члена-кореспондента НАМН України, президента УАСМ, професора  Олександра Толстанова та професора й члена правління УАСМ  Вікторії Ткаченко взяла участь у низці заходів, які щорічно  проводить Європейська асоціація сімейних лікарів Wonca Europe під час конференції.

На засіданні правління Європейської асоціації сімейних лікарів Wonca Europe президент УАСМ, професор Олександр Толстанов виступив із змістовною промовою щодо проблем української первинної медичної допомоги й системи охорони здоров’я, що склалися внаслідок війни в державі, та сумісних зусиль і шляхів їх подолання разом з країнами Європи. Доповідь професора Олександра Толстанова була сприйнята європейськими колегами гучними оваціями та словами підтримки Україні й українським сімейним лікарям.

На засіданні правління обговорювались та приймались важливі рішення і документи щодо подальшого розвитку первинної медичної допомоги в країнах Європи, затверджено ряд положень з організації роботи ПМД, розвитку спеціальності та наукових досліджень в галузі загальної практики-сімейної медицини, з метою подальшого їх представлення політикам і впровадження в європейських країнах на національному рівні.

Під час візиту делегати мали можливість відвідати Центр ПМД Бельгії та ознайомитися з особливостями організації роботи бельгійських сімейних лікарів ПМД, обмінятися досвідом.

В рамках програми науково-практичної  конференції  Wonca Europe професор  Вікторія Ткаченко  представила 2 півторагодинні воркшопи: один з питань гендерної рівності і лідерства в сімейній медицині, інший - щодо психічного здоров’я українців внаслідок війни поза і в межах України,  а також 1 постерну презентацію з проблеми ожиріння, які користувались значним інтересом і жвавим обговоренням серед учасників конференції.

 

Всього у заходах Європейської асоціації сімейних лікарів Wonca Europe взяло участь 2040 учасників, які представляли 75 країн світу з Європи та поза її межами (США, Канада, Велика Британія, інші).

Отриманий досвід, установчі документи і напрацювання нададуть поштовх подальшого розвитку, підтримки та удосконалення сімейної медицини в Україні.

Оцініть матеріал

Актуальність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Корисність матеріалу: 50% - 1 Голосів
Доступність матеріалу: 50% - 1 Голосів

Загальна оцінка матеріалу

Читайте також