Google search

 
 

5-6 жовтня 2023 р. в Ужгородському національному університеті відбулася одна з наймасштабніших подій у галузі громадського здоров’я України останніх років - Всеукраїнська наукова конференція з міжнародною участю «Розвиток системи громадського здоров’я України в умовах війни та післявоєнної відбудови».

Співорганізаторами конференції стали ДВНЗ «Ужгородський національний університет», проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», Міністерство охорони здоров’я України та Центр громадського здоров’я МОЗ України. НУОЗ України імені П.Л. Шупика представила проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародного співробітництва професор Олеся Гульчій.

Захід відкрили Ігор Кузін, заступник Міністра охорони здоров’я – Головний державний санітарний лікар України, професор Володимир Смоланка, ректор Ужгородського національного університету, Альона Герасимова, керівниця проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», директорка офісу Пакт в Україні, Тара О’Дей, заступниця директора Офісу охорони здоров’я USAID. У форматі секційних засідань були обговорені окремі аспекти розвитку системи громадського здоров’я України в умовах війни та її роль у повоєнній відбудові. Зокрема, оптимізація підготовки кваліфікованих спеціалістів для системи громадського здоров’я та організація наукових досліджень, роль підходу «Єдине здоров’я (One Health)», місце програм громадського здоров’я у забезпеченні універсального доступу до базових медичних послуг, біозахист та біобезпека в умовах війни і надзвичайних ситуацій, лідерство громад та створення сучасної системи кризової комунікації у сфері громадського здоров’я.

Професор О. Гульчій поінформувала колег про роботу наукового колективу нашого Університету щодо створення Інструменту моніторингу поведінки, сприйняття ризиків та дезінформації. Розробка цього Інструменту, що здійснюється на базі відділу комунікацій та маркетингу у співпраці з Європейським регіональним бюро ВООЗ в межах бюджетної науково-дослідної роботи, спрямована на виконання пріоритетних рекомендацій Місії експертів ВООЗ щодо налагодження системного моніторингу поведінкових детермінант здоров’я, зокрема у таких гострих для України сферах як фізична та психологічна реабілітація, боротьба з дезінформацією, доступ до медичної допомоги тощо. З метою поширення інформації про проєкт та його результатів був розроблений вебсайт bci.nuozu.edu.ua.

Проведення наукової конференції учергове засвідчило важливість відкритої мультидисциплінарної наукової дискусії для більш комплексного усвідомлення всіма зацікавленими сторонами поточного стану та проблем галузі та вироблення стратегії «Єдиного голосу» для створення кращих можливостей для здоров’я громадян України.

Читайте також