Google search

Колесников Євген Борисович — доктор медичних наук, професор кафедри загальної та невідкладної хірургії НУОЗ України імені П. Л. Шупика.

Закінчив Одеський медичний університет ім. Н.І. Пірогова у 1976 році. В студентські роки двічі (1973-1975 р.р.) ставав переможцем Республіканських конкурсів студентських наукових робіт. В 1977 році, після закінчення інтернатури з хірургії був направлений на роботу в Київський науково-дослідний інститут клінічної та експериментальної хірургії. Працюючи під керівництвом академіка АН та АМН України професора О. О. Шалімова та професора С.О. Шалимова в 1982 році захистив кандидатську дисертацію на тему «Екстракорпоральна сорбційна детоксикація в комплексному хірургічному лікуванні непрохідності жовчевивідних проток», в якої вперше в країні були відображені результати розробки та впровадження нових хірургічних втручань у поєднанні з сорбційними методами детоксікації. В цей період були виконані наукові дослідження та практичні розробки, які стали піонерськими в цьому напрямку в хірургії не тільки в країні, а й далеко за її межами.

По результатам цієї роботи в 1980 році став Лауреатом Всесоюзного конкурсу науково-технічної творчості молоді СРСР (НТТМ). У тому ж році нагороджений Бронзовою медаллю ВДНГ СРСР. В 1983 році за роботу» Розробка й клінічне впровадження методів сорбційної детоксикації в хірургію “ була присуджена найвища нагорода для молодих вчених України — Республіканська премія імені М. Островського. З 1982 до 1989 р.р. працював старшим науковим співробітником та асистентом кафедри загальної хірургії Київського Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця.

У 1985 році була надрукована перша у світі монографія, в якій було дано наукове обґрунтування та впровадження методів сорбційної детоксикації в хірургії — “Сорбционная детоксикация в хирургической клинике” (зі співавторами К.С.Терновой, В.С.Земсков, О.А.Машков).

В 1986 році одержав найвищу нагороду країни Державну премію України за розробку, теоретичне обґрунтування й клінічне впровадження нових методів оперативного лікування, детоксикації й реабілітації хворих із захворюваннями печінки та жовчовивідних проток.

В 1988 році під керівництвом професора В.С. Земскова на базі Міського центру хірургії печінки, жовчовивідних проток і підшлункової залози виконав і захистив докторську дисертацію на тему «Лікування гострого панкреатиту та профілактика його ускладнень «.

В 1988 роціопублікував монографію про застосування низьких температур у хірургії та онкології — “ Низкие температуры в медицине” (зі співавторами К.С. Терновой, Г.Г. Гассанов, В.С.Земсков та ін.).

У серпні 1989 року був запрошений до Німеччини, а у 1990 році до США (Бостон, Гарвардський університет) де передавав накопичений в Україні досвід, набував американського досвіду та працював у провідних хірургічних клініках США (1990-2008), За цей час відвідував або короткостроково працював у Німеччині (1989,1990), Англії й Шотландії(1994), Голландії (1994,1995). Пройшов спеціальні клінічні програми для впровадження післядипломної освіти в медицині (Гарвардський університет, США) та програму керування охороною здоров’я США (Мерілендський університет, США).

З 1990 року працював в Бостоні у Масачусетському університетському загальному шпиталі Гарвардського університету, а з 1994 року, після відкриття нового медичного центру в Університеті ім. Джорджа Вашингтона переїхав на роботу у Вашингтон. З початку двухтисячних років став займатися лікуванням пацієнтів з морбідним ожирінням та естетичною корекцією обличчя і тіла у пацієнтів після схуднення.

З лютого 2000 року по серпень 2000 року працював віце-президентом Клініки академіка Земскова, президентом міжнародної медичної українсько-американської організації INTERMED US-UА, віце-президентом Всеукраїнської асоціації пластичних, реконструктивних та естетичних хірургів. У серпні 2000 року повернувся у США.

Із серпня 2000 по липень 2007 лікар-хірург Центру хірургії ожиріння й косметичної корекції тіла, визнаного національною комісією США, як один з небагатьох в країні, «Центр відмінної якості хірургії ожиріння» (Obesity Surgery and Body Contouring Center оf Excellence) у Вірджинії, США. За час роботи над глобальною проблемою ожиріння в США розроблені (разом з D. Halmi i O. Anez) новий метод хірургічного лікування ожиріння через міні-лапаротомічний доступ “Mini-open roux-en-y gastric bypass”, який став «золотим стандартом» в хірургії морбідного ожиріння в світі. Також був розроблений і впроваджений в клінічну практику новий метод абдомінопластики після втрати ваги «Tightening jacket abdominoplasty». Ці нові терміни та операції уведені нами вперше в світову баріатричну хірургію. З використанням цих методів прооперовано 4115 пацієнтів з патологічними формами ожиріння. За ці роботи був нагороджений двома Дипломами та Медаллю Міжнародного Коледжу Хірургів за досягнення в світовій хірургії.

Опублікував 205 наукових праць (50 з них англійською мовою), 4 монографії, отримано 16 авторських посвідчень на винаходи, 10 методичних рекомендацій і інформаційних листів, виступив з доповідями на 68 (44 з них англійською мовою) міжнародних і національних конгресах і наукових форумах

Професор Міжнародної медичної організації післядипломної освіти з пластичної та реконструктивної хірургії з 2004 року. В 2007 році обраний академіком Міжнародної Академії Медичних Наук (Женева), дійсним членом Академій наук США (Вірджинії, Каліфорнії, Нью-Йорка). дійсним членом Всесвітньої Федерації хірургів і Міжнародного Коледжу Хірургів (секція США), членом Асоціації післядипломного навчання Гарвардського Університету (США), почесний член Кембриджського професійного регістру, членом Американської й Міжнародної федерацій хірургії ожиріння, членом Американської Академії косметичної хірургії, членом Американської асоціації метаболічної та баріатрічної хірургії.

З 2008 року працює на посаді професора кафедри загальної та невідкладної хірургії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика. Президент міжнародної медичної організації Интермед Инк. (США – Україна), віце-президент Всеукраїнської асоціації пластичної, реконструктивної та естетичної хірургії. В теперішній час наукові та клінічні інтереси: загальна та невідкладна хірургія, включаючи лапароскопічні та міні-інвазивні методи; лікування кишкової непрохідності, хірургія ожиріння; онкологічна та пластична хірургія, методи имуно-лікування онкологічних захворювань, детоксикації та регіонарної перфузії органів, косметична хірургія.

Суспільна діяльність направлена на встановлення міжнародних зв’язків із Сполученими Штатами Америки та іншими країнами. Приймає активну участь в роботі Міжнародного анти-кримінального та анти-терористичного комітету. У 2008 році нагороджений Вищим орденом МААК України «Лицар Вітчизни».

У 2020 році нагороджений орденом «Науковець року 2020». У 2021 році нагороджений орденом «Гордість нації України».

По лінії Міжнародної Академії Медичних наук (Женева) веде діяльність по впровадженню наукових досягнень Западу та США у країнах, що розвиваються.