Google search

Чубар Н.І. є кандидатом хімічних наук зі спеціальності «Техногенна безпека України». Її кандидатська дисертація (виконана в Інституті гідробіології НАНУ в області гідрохімії) присвячена формам знаходження і закономірностям міграції важких металів у водосховищах Дніпра. Закінчила хімічний факультет Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка, кафедру неорганічної хімії, набувши кваліфікації «хімік, викладач». Чубар Н.І. має звання старшого наукового співробітника з фізичної хімії (отримане в Інституті сорбції та проблем ендоекології НАНУ) та сертифікат для викладання у вищій школі (виданий у Каледонському університеті Глазго, Шотландія, Сполучене Королівство).

В Національному університеті охорони здоров’я імені П.Л. Шупика, Н.І. Чубар працює на кафедрі громадського здоров’я, епідеміології та екології на посаді доцента з 15 травня 2024 р., протягом вересня 2020 р. - січня 2021 р. також виконувала обов’язки асистента цієї ж кафедри.

Серед видів її професійної діяльності періодично домінували наукова робота (найбільший вклад), викладацька, науково-педагогічна, організаторська (очолювала наукову групу і наукові проекти; міжнародне співробітництво і організація конференцій) або декілька із вищеназваних одночасно.

Чубар Н.І. працювала за кордоном біля 11 років, в тому числі дослідником в рамках наукових грантів (Утрехтський університет, Нідерланди - 5.5 років; Instituto Superior Tecnico, Португалія - 1 рік), а також лектором з води та водоочищення в Каледонському університеті Глазго (4 роки 8 місяців). Виконувала роль опонента на захисті PhD дисертації в Юнеско Інституті водної освіти (Делфт, Нідерланди) в 2013 році.

Досвід викладання Наталії Іванівни покриває всі освітні рівні починаючи зі школи (гімназії), включаючи міжнародний бакалаврат, магістратуру, аспірантуру та післядипломну освіту. Окрім викладання класичних розділів хімії, вона значною мірою розробляла модулі, теми і лекційні матеріали, що стосувались хімії навколишнього середовища; гідрохімії та екотоксикології; екологічної інженерії; водоочищення та екологічної складової громадського здоров’я.

До областей наукових інтересів Н.І. Чубар, що базуються на дослідницькому досвіді, належать певні напрямки матеріалознавства, неорганічний синтез, гідрохімія (екологічна хімія), біогеохімія, сорбційне вилучення іонів з водних розчинів, біосорбція. Серед її найвизначніших наукових досягнень є відкриття нового методу синтезу Mg-Al шаруватих подвійних гідроксидів для видалення токсичних аніонів з води (таких як арсенат або миш’як); три відкриття в біомінералізації на межі розділу двох фаз: живі клітини грам-негативних бактерій Shewanella putrefaciens і катіони Mn(II), розчинені у воді; запропоновані методологічні підходи розширення (і поглиблення) використання прецизійних спектроскопічних методів EXAFS  (рентгенівська спектроскопія поглинання) та XPS (рентгенівська фотоелектронна  спектроскопія).

Протягом останніх біля 25 років, Н.І. Чубар в основному друкує свої наукові статті  англійською мовою в міжнародних рецензованих журналах, що мають певний імпакт-фактор. Їх перелік відображений на відповідних сторінках сайтів ORCID і Google Scholar.